Hopp til hovedinnhold
/
Eirik Garnås og Marit Kolby er blant foredragsholderne under fagdagen "Tarmen i sentrum" torsdag 31. oktober. Foto: Oslo Nye Høyskole

Arrangerer fagdag om tarmen

Alle sykdommer starter i tarmen, sa medisinens far, Hippokrates. Tarmen og dens rolle i kroppen vår er det som står i sentrum når det inviteres til fagdag 31. oktober. Blant annet Marit Kolby og Eirik Garnås er foredragsholdere, og arrangementet er åpent for alle. 

Publisert i Aktuelt om ernæring Torsdag 12. september, 2024 - 14:30 | sist oppdatert Tirsdag 17. september, 2024 - 12:48

Fagdagen har fått tittelen "Tarmen i sentrum" og skal ta for seg tarmen og dens betydning. Eirik Garnås er høyskolelektor ved institutt for helsefag og hovedansvarlig for fagdagen. Han skriver at "biologiske resonnementer, eksperimentell forskning og kliniske erfaringer bringes sammen denne dagen for å gi publikum innsikt i tarmens virkemåter og medisinens påvirkningsmuligheter."

- Vi ønsker å sette fokus på tarmen fordi den står sentralt i helse og sykdom. Den er vår største overflate mot det ytre miljø, sørger for opptak av næringsstoffer og holder milliarder av mikroorganismer. Vi vet nå at tarmfloraen har brede effekter på vår fysiske og mentale helse, gjennom interaksjoner med immunsystemet, produksjon av signalstoffer og forsvarsdyktighet i møte med infeksjoner, forteller Eirik.

 

Det er mulig å bli med både fysisk og digitalt på fagdagen, og for å sørge for at alle får plass, er det ønskelig at alle deltakere melder seg på. «Tarmen i sentrum» kommer til å vare fra klokken 12.00-16.00. 
 

I tillegg til Eirik Garnås, er høyskolelektor Marit Kolby og programansvarlig for ernæring og medisin grunnfag, Elin Transeth, viktige bidragsytere til fagdagen. Noen av temaene som blir tatt opp er bruk av fermenterte grønnsaker som medisin, tidsbegrenset spising, og transplantasjon av tarmflora.  

- Vi har fått inn noen av Norges mest engasjerte fagfolk på området, med unike erfaringer, arbeider og tilnærminger. Dette spekteret vil gi en god bredde i formidlingen, og publikum vil få innsyn i ulike aspekter ved tarmen, sier Eirik. 

Se hele programmet til fagdagen


Tilbake til toppen